بیابان و کویر لوت
احمد مستوفی
اطلس آب و هوائی ایران مشخصات آب و هوائی مشرق ایران را تا اندازهای روشن کرده است ولی چون در نزدیکی لوت ایستگاههای هواشناسی مناسبی وجود ندارد ما از خصوصیات آب و هوائی مرکز لوت اطلاع درستی نداریم مثلا مقدار بارندگی در صحرای لوت کمتر از صحراهای شمالی نیست و در حدود 100 میلیمتر متوسط سالیانه است ولی در خصوص گرما و وضع بادها موضوع ساده نیست زیرا با ملاحظهء وضع طبیعی حوضه درجهء گرمای آن میتواند با نواحی اطراف فرق کند متوسط سالیانهء درجهء گرما طبق اطلس مزبور 20 تا 25 درجه و سردترین ماههای سال که دی باشد در مرکز در حدود 15 درجه و در دشتهای اطراف ده درجه است.
لوت بنابراین زمستانهای نسبتا سرد دارد و در شهداد در اوائل دیماه چند شب گرماسنج به زیر صفر رسید و آب یخ زد.شبهائیکه در مرکز لوت گذراندهایم سرد بود و گرماسنج تا 3 درجه زیر صفر را نشان میداد.یخبندان گواینکه در اطراف لوت خارق العاده نیست ولی نادر است.در اسفند ماه هوا گره میشود و متوسط روزانه در حدود 20 درجه است.در اردیبهشت متوسط روزانه 20 و در تیر ماه 35 و در شهریور ماه 30 درجه است.
حداکثر درجهء حرارت روزانه در دی 20 درجه در اسفند ماه 30 درجه و در اردیبهشت و خرداد 40 درجه و در تیر و مرداد در مرکز لوت 45 درجه است.بنابراین لوت تابستان بسیار گرمی دارد.
استراتیل زوئر در تابستان گرمای کوهپایه را اندازه گرفته و با ملاحظهء پستی چالهء مرکزی و گرم شدن هوا در چاله باین نتیجه رسیده است که گرم ترین نقاط دنیا در صحرای ترابلس یا در دره مرگ مغرب آمریکا نیست بلکه باید در مرکز لوت ایران به 60 درجه برسد.
مسئله مهم در سنجش عوامل جوی فشار هوا و بادهاست.شناسائی جهت بادهای اصلی و فرعی و موسم وزش باد برای توجیه و بیان شکل ناهمواریهای صحرائی و مخصوصا تپههای شنی لازم است.
سنجش عوامل جوی حاصله از دستگاههای دور از لوت نمیتواند وضع داخله لوت را معین نماید.بدین جهت برای شناسائی کامل مسائل آب و هوائی مربوط بلوت باید دستگاههای هواشناسی مطلوب را در داخلهء لوت ایجاد نمود و حتی در مرکز چاله یک دستگاه هواشناسی خودکار ثابت قرار داد.
در برنامهء تحقیقاتی آتیه ایجاد 5 دستگاه در اطراف لوت لازم است از این 5 دستگاه 3 دستگاه کاملا مجهز بوسائل اندازهگیری باد و فشار و درجه گرمای هوا و رطوبت و باران خواهند شد.
دستگاه شهداد و نصرتآباد دستگاههای اگروکلیماتولوژی خواهند شد و با کمک این دو دستگاه میتوان تحقیقات میکروکلیماتولوژی برای مطالعهء زندگی نباتی در شهداد و نصرتآباد انجام داد.ایستگاه بم که دستگاه سینوپتیک دارد مجهز است و از آمار آن هماکنون استفاده میشود.در کشیت و دمسلم هم دو دستگاه کلیماتولوژی ایجاد میشود و سعی خواهد شد که یک دستگاه خودکار در مرکز چاله لوت نصب گردد.
ایجاد دستگاههای مزبور باید هرچه زودتر انجام گردد که نتایج حاصله در مدت چند سال بتوانند مورد استفاده علوم دیگر از جمله ثباتشناسی و حیوان شناسی و کشاورزی قرار گیرند. از هماکنون مطالعهء عوامل جوی طبق آمار موجود شروع شود و مخصوصا جریان هوا و بادها در اصفهان و یزد و طبس و بیرجند و بم و جاسک و چاهبهار مطالعه گردد و بالاخره با ایجاد دستگاههای مزبور و عوامل جوی موجود وضع فشار هوا در مرکز لوت و تغییرات محلی این مرکز فشار شناخته شوند.
آبهای روان در کویر لوت
احمد مستوفی
برخلاف تصور قبلی،آبهای روان در اطراف دشت لوت کم نیستند وضع بسترهای خشک رودها و شستوشوی زمین در دشتها و در داخل کلوت نمودار جریان بسیار زیاد آب در بعضی فصول است.
در منطقهء غربی بواسطهء نزدیکی کوههای مرتفع کرمان بدشت لوت چندین رود از ارتفاعات سرچشمه گرفته و وارد چاله مرکزی میشوند و غالب این رودها در تمام سال آبی نسبتا وافی دارند و با وجودیکه سفر در اوایل زمستان و موسم خشکی انجام گرفت ملاحظه شد که رود شور در شمال غربی حوضه آب زیادی دارد و این آبها در چالههای بین کلوت روی زمین پخش میشوند و چاله پای کلوت همیشه مرطوب است-
در اطراف شهداد دو رود بزرگ دیگر بطرف لوت میروند که مقدار کمی از آب آنها بمصرف آبیاری میرسد.در لوت جنوبی در کوهپایه پشو و کشیت باز دو رود دائمی بطرف لوت جاریست و از ارتفاعات جنوب غربی هم آبهای موسمی بطرف چاله جریان دارد.
جنوب لوت آبهای فراوانی دارد که جزء حوضهء رود نرماشیراند و کوههای جنوبی بم سرچشمه بسیاری از آبهای دائمی یا موسمی است که یا به باتلاقهای محلی میریزند و یا جزء حوضهء نرماشیر و رودشور میشوند و از ارتفاعات جنوب شرقی و منطقهء سیستان هم آبهای زیادی به چالهء جنوبی زنگی احمد میرسد.
با توصیف فوق باید قبول کرد که منطقهء لوت بیآب نیست و همین آب فراوان اطراف است که در قرون متمادی به پیدایش و توسعهء لوت کمک کرده است.آبهای اطراف لوت شوراند و شوری آنها متفاوت است بعضی از آبهای شور مانند رود نرماشیر و رود شهداد و کشیت با وجود شوری بمصرف آبیاری میرسند و بعضی آبها بکلی شور و بیمصرف است.
شور شدن آب این رودها بواسطهء عبور از زمینهای رسی و نمکی و ژیپسی است که تا حد اشباع مواد آنها در آب حل میشود و گسترش آبها در چالهها و حوضهها باعث ازدیاد و پیدایش زمینهای کویری شور میگردد و بطوریکه گفته شد در دورههای معرفه الارضی هم بر حسب وضع بارندگی زمینهای کویری لوت زیاد و کم شدهاند.از اواخر دوران سوم باینطرف منطقهء لوت گاهی بصورت دریاچه کویری با آب زیاد بود و گاهی دریاچه خشک گشته و رسوبات کویری ته نشست نموده و گاهی شستوشوی زیاد زمین مواد کویری را شسته و کویرهای تازهای ساخته است.
پیدایش و تشکیل زمینهای شور و کویری دشت لوت بواسطهء عمل آب انجام شده و این عمل بصورت مستمر تا امروز هم ادامه دارد و باید انتظار داشت که در آتیه هم زمینهای کویری زیادتر شده و دشت لوت وسیعتر گردد و اما در دشت لوت برخلاف دشت کویر چون اطراف حوضه را ارتفاعات فراگرفته و شیب دامنهها و دشتها زیاد است جریان آب بطرف چالهء مرکزی راحت است و آب روی زمین نمیماند تا کفههای مرطوب مانند دشت کویر ایجاد نماید.
در تحقیقات آتیه باید جریان آبها در اطراف دشت لوت مورد بررسیهای دقیق علمی قرار گیرد و با ایجاد مراکز آبسنجی و آزمایشهای آبشناسی معلوم شود که این آبها در عبور از چه مناطقی شور میشوند و در مسیر آبها وسعت زمینهای شور چقدر است شاید ممکن باشد که بوسیلهء انحراف مسیر رود از زمینهای شور به زمینهای شیرین و با ایجاد ترعهء مصنوعی در مسیر زمینهای شور و یا ساختن سدی در پشت زمینهای شور این آبها را قابل استفاده نمود و در دشتها برای آبیاری از آنها استفاده کرد و برای اجراء این طرح باید زمینشناسی مناطق واقع در مسیر رودها بطور دقیقی مطالعه گردد.


