کوهنوردی، حادثه، قانون (حشمت حیدریان- عباس محمدی*) بخش 4
4. غارها؛ مکان غار با دهنه ی آن مشخص می گردد.
5. کویر، جنگل، حاشیه ی رودخانه ها و دریاچه ها؛ محدوده ی مکانی پیمایش این گونه مسیرها با محدوده ی زمانی برنامه مشخص می کند.
6. مسابقه ها؛ در مسابقه های صعود (یا کوه پیمایی) مقررات مدون وجود دارد و محدوده ی زمانی و مکانی کاملا مشخص شده است (از نظر زمانی، مسابقه با سوت داور آغاز و پایان می یابد؛ از نظر مکانی؛ با نوار، رنگ، و علامت های دیگر، محدوده مشخص می گردد.
7. کلاس های آموزشی، تمرین ها؛ مکان برگزاری دوره یا اردو
8. عملیات نجات و امداد؛ مکان حادثه که عملیات در آن اجرا می شود(محدوده ی زمان، آغاز عملیات است).
9. سمینارها و کنگره ها؛ محدوده ی مکانی و زمانی تعیین شده-مسوولیت قانونی متوجه برگزارکنندگان است.
در ورزش کوه نوردی، اگر حادثه ای رخ دهد، در مورد رعایت مقررات و محدوده ی زمانی و مکانی، قاضی می تواند به عرف و عادت های عموم کوه نوردان توجه و در این زمینه، نظر کارشناسان این رشته را استعلام نماید. درضمن تمام مسایل حادثه مورد بررسی قرار می گیرد، و درست بودن هر مرحله تاثیری در مسوولیت ناشی از خطا در مرحله ای دیگر ندارد.
یک مثال: دو هم طناب تصمیم به صعود دیواره ی علم کوه از "مسیر لهستانی ها" دارند، اما در نیمه ی راه به پیشنهاد و اصرار یکی از آن دو، وارد مسیر ریزشی مجاور می شوند و به علت ریزش سنگ، یک نفر آسیب می بیند. در این حالت، فرد پیشنهاد دهنده مسوولیت قانونی خواهد داشت. اگر هر دو نفر قبول خطر کرده باشند، مسولیت قانونی متوجه سرپرست (فرد با تجربه) خواهد بود.
باید توجه داشت که ارتکاب عمدی یا غیرعمد یک حرکت خلاف مقررات ورزشی، در اصل مسولیت تاثیری ندارد، بلکه در میزان مجازات موثر است. حرکات عمدی موجب قصاص، و حرکات غیرعمدی موجب حبس، دیه، و یا پرداخت خسارت خواهد بود.
گردآوری : حمید رضا طاهر
منبع : http://www.alpineclub.ir